Het informatieplatform Thuisarts.nl werd in november 2011 gepresenteerd tijdens het NHG-jaarcongres (Nederlands Huisartsen Genootschap) en is in maart 2012 officieel gelanceerd.  

Deze blog gaat over het recente verzoek (brief, oktober 2020, aandachtspunt 5) aan de minister of de financiering van het onderhouden van actuele medische informatie op deze website na 8 succesvolle jaren voortaan kan komen uit het collectieve zorgbudget.

Want, zo bleek, het beheer en doorontwikkeling van Thuisarts.nl worden momenteel voor 80% betaald door huisartsen zelf, namelijk uit de NHG-contributiegelden. Dit is volgens de drie briefondertekenaars (Het NHG, de LHV en InEen) niet langer een houdbare situatie, “omdat de kosten toenemen door de verdere uitbreiding en doorontwikkeling van Thuisarts.nl terwijl de toegevoegde waarde van Thuisarts.nl financieel niet ten goede komt aan de huisartsen.”

Het verzoek richting de minister is een structurele bekostiging dan wel een financiële bijdrage voor verdere doorontwikkeling van Thuisarts.nl, omdat (citaat) “Thuisarts.nl zijn algemene nut voor burgers en zorggebruikers heeft bewezen.”

De waarde van Thuisarts.nl (website, app, chatbox, keuzehulpen, GPinfo.nl)

Al in 2013 bezoeken 1,5 jaar na oprichting van Thuisarts.nl dagelijks 35.000 mensen de website Thuisarts.nl en zijn totaal al 20 miljoen pagina’s bezocht (blog).

In 2018 wordt Thuisarts.nl maandelijks 2 miljoen keer bezocht door mensen met vragen over hun gezondheid en is daarmee de grootste onafhankelijke publiekswebsite voor gezondheidsinformatie in Nederland. Sinds de lancering van Thuisarts.nl is het aantal huisartsconsulten voor de 10 meest bezochte onderwerpen met 12 % gedaald.

In 2018 werd ook uit meer dan 700 kandidaten de website Thuisarts.nl in Berlijn door de jury van de Digital Communication Awards verkozen tot Beste Content Platform van Europa in 2018. Deze Europese prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitmuntende projecten, campagnes en innovaties op het gebied van onlinecommunicatie. Thuisarts was voordien al vaker in de prijzen gevallen. Zo won het onder andere de Niek de Jong Innovatieprijs van Zorgverzekeraars Nederland en de award voor de Populairste Gezondheidswebsite van het Jaar 2016.

Eind 2020 trekt Thuisarts.nl inmiddels 5 miljoen unieke bezoekers per maand (brief).

Financiering Thuisarts.nl

Het succes van Thuisarts.nl heeft naast relevantie voor de huisartsenzorg geleid tot veel interesse voor uitbreiding voor specifieke doelgroepen en samenwerking met andere partijen. Zo geeft Thuisarts.nl inmiddels ook informatie over behandelingen in het ziekenhuis, over psychische aandoeningen, over infectieziekten en voeding. Daarom wordt ook door de federatie van medisch specialisten (FMS), Akwa GGZ, het RIVM en het Voedingscentrum inmiddels een financiële bijdrage geleverd.

Thuisarts.nl krijgt geen geld van bedrijven die winst willen maken, zoals farmaceutische bedrijven, evenmin giften en geld van sponsors. Het NHG wil met dit informatieplatform de burger gratis informatie geven over gezondheid en ziekte met als kernwaarden daarbij: onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid.  

Tot slot

Platform Thuisarts.nl heeft niet alleen een plek in de dagelijkse praktijk, maar ook in de nulde lijn voor burger en patiënt ten behoeve van zelfzorg en zelfregie.

Thuisarts.nl heeft haar waarde bewezen (zie kader) en in een tijd dat in vele rapporten wordt gesproken over juiste zorg op de juiste plek (blog), over passende zorg met een toenemende digitale component (blog), over ontschotten (blog) van budgetten, kán, met behoud van de NHG-kernwaarden, financiering van deze website niet anders dan uit de collectieve middelen komen.

Dat de beroepsgroep van huisartsen uit de NHG-contributiegelden nu zelf 80% van beheer en doorontwikkeling van het platform Thuisarts.nl betaalt, is niet een houdbare situatie.

Niet alleen gezien vanwege de collectieve waarde (blog), maar ook niet gezien het overkoepelend belang van het platform over de grenzen van de vijf stelselwetten in de zorg.

Eerdere blogs over Thuisarts.nl

29.08.2013: Thuisarts.nl (het begin van een succes)

29.01.2018: De nulde lijn (veel thuisarts.nl, maar niet iedereen is in staat tot zelfregie)