Selecteer een pagina

 

Deze week schreef ik een blog over ketenzorg met informatie over de spanning tussen instroom en het beschikbare budget MDZ in segment S2. En bij deze spanning had ik verwachte instroom van mensen met een verhoogd vasculair risico (VVR) nog niet meegeteld. Bij VVR gaat het om primaire preventie van een cardiovasculaire ziekte met als inclusiecriteria voor ketenzorg: 18+ en een indicatie voor medicamenteuze behandeling van hypertensie en hypercholesterolemie.  Maar gaan adviezen en maatregelen om gezond(er) te leven ons eigenlijk niet allen aan, jong en oud?

Voeding

Zinnige teksten met altijd goed leesbare info van Jaap Seidell. Maar er zijn ook filmpjes.

-jeugd: film (2 min): schooltv.nl + film (3 min): thuisarts.nl + film (2 min) puber/school

-volwassen: film (2 min) thuisarts.nl Nierstichting: de ongezouten waarheid: film (0,25 min.), zout: film (2,27 min.) En wat weten we van de marketing van de voedingsindustrie? Film VARA Economische Zaken (24 min): de voedingsindustrie in Nederland + film Zembla uit 2015 (39 min): de zoete verleiders  + Film Brandpunt: suikerlobby (2016).

Roken

Ja, dat roken slecht is, weten we. Maar wat weten we van de marketing van sigaretten? Film Pim van Gool: neuroloog (6 min): marketing en film Pauline Dekker en Wanda de Kanter: longartsen (53 min): de vervangers + film (1 minuut): de sjoemelsigaret          Film: Effect 1 pakje per dag:30 dagen (3.55 minuut). Radar: Waar rook is… (Deel I: 11.12.2017) en Waar rook is… (Deel II: 18.12.2017 ).   Verslaving bij kinderen (Indonesië): film (6 minuten). TEDx Amsterdam Women: Bénédicte Ficq (13 min): advocaat: de rechtszaak tegen tabaksindustrie.  En in DWDD: 1 februari 2018 (toelichting op aangifte): vervolg + steun in deze rechtszaak.

Alcohol

Schade 55+: film (7 min.), film “ik ben alcoholist” film (12 min.), nascholing film (7 min.) Schade jeugd: film (3,3 min.), alcohol en het puberbrein: film (5 min.), comazuipen film (37 min.)

Diabetes

Film (49 min, ja sorry dat is lang, maar het probleem is groot en wordt nog groter..) Film: keer DM2 om

Bewegen

Gezondheidsraad: beweegrichtlijn 2017. Film I 9 min): 23,5 uur film II (3 min): krachtoefeningen

Bewegen en het brein

Film I (3 min): Erik Scherder I en film II (14 min): Erik Scherder II

Beschouwing

Het is niet terecht dat een deel van de kosten voor preventie betaald wordt uit het budget van de curatieve sector. Als het is gelukt om deze filmpjes te bekijken, dan is een grotere rol van de overheid (centraal en decentraal) toch  obligaat om bij te dragen aan een gezonde(re) bevolking? En zal de industrie (voeding, sigaretten en farmacie) een groter deel van de kosten van interventie(s) moeten betalen. Daarnaast zal bij ketenzorg een veel grotere rol behoren te liggen bij de burger zelf, met name bij HVZ en VVR.  En zal snel tijd vrij gemaakt moeten worden voor voorlichting. Op school, nu er ook tijd wordt vrijgemaakt voor het Wilhelmus. En op TV, nu op primetime op de publieke zender de reclameblokken ter discussie staan. Je moet het ijzer smeden als het heet is.

Ps: wie interessante filmpjes weet/heeft over reguliere primaire preventie en conform het voedingsadvies van Gezondheidsraad, dan houd ik mij aanbevolen. bvd