Op 4 december 2018 vond in Lunteren het congres plaats met als titel: Het kind online: tussen feit en fabel, met als belangrijkste onderwerp de gevolgen van overmatig internetgebruik bij kinderen. Een van presentaties werd gegeven door Piet van Loon, orthopedisch chirurg en lid van Houding Netwerk Nederland en Care to Move. Zijn bijdrage had de titel: “Hoe de zittende leefstijl de rug (en meer) in problemen brengt”. Met inmiddels deze prevalentie. Eerdere blog. Maar volgens van Loon blijven de “geleerden” nog te ver weg van de aloude biomechanische, orthopedische ontstaansfactoren van vroege slijtage. Hoe is de situatie nu?
Gegevens uit presentatie van Piet van Loon op het congres
· 12 t/m 17 jaar: slechts 28% doet spier- en botversterkende activiteiten, minimaal 3x per week
· 4 t/m 11 jaar: slechts 55% doet minimaal 1 uur per dag matig of zwaar intensieve inspanning · Vanaf 18 jaar: slechts 44% doet spier- en botversterkende activiteiten 2x per week of matig of zwaar intensieve inspanning minimaal 150 minuten per week, verspreid over de diverse dagen · RIVM: 2 miljoen Nederlanders lijden aan rugklachten. Hoofdrol: zitten! · RIVM (2016): Nederlandse kind kampioen zitten · RIVM (2016): Sedentaire leefstijl kind is grote factor in ontstaan DM, hart en vaatziekten, kanker! · Tussenwervelschijven kind worden bij ingezakt zitten zwaarder belast dan bij vakken vullen AH · Eigen studie van Loon (n=250: 14-18 jaar): 60% haalt niet de Quicktest (=houdingstest). En 60% had korte hamstrings en achillespezen. Meer dan de helft had op de foto een te bolle of zelfs geknikte rug · In Beweegrichtlijnen Gezondheidsraad 2017 geen woord over relatie zitten, houding, rugklachten en blessures · Het is de gebogen positie van de rug bij staan en zitten op stoelen die de rug vervormt |
Jeugdgezondheidszorg
Er zijn in Nederland 3,2 miljoen kinderen tussen 0-18 jaar. De jeugdgezondheidszorg met onder andere als kerntaak ziektepreventie valt onder de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dit betekent dat met deze zorg de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling van jeugdigen wordt gevolgd. Onder deze wet vallen ook cursussen over ouderschap, voorlichtingsprogramma’s om gezondheidsrisico’s te verminderen, het stimuleren van lichaamsbeweging, het bijeenbrengen en verspreiden van effectieve interventies via het loket gezond leven en het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen en behoeve van jeugdgezondheidszorg. De thema’s bewegen en houding vallen zowel onder collectieve als onder individuele preventie. Hoofdrolspelers in de publieke gezondheidszorg zijn, het Rijk, de 355 gemeenten (per 2019), het RIVM en de 25 GGD’ en. Het Rijk bepaalt welke basistaken de jeugdgezondheidszorg uitvoert voor alle kinderen. Gemeenten kopen zorg in voor jeugdigen en hun ouders in aanvulling op het basispakket jeugdgezondheidszorg. In 2019 is 711 miljoen euro door het ministerie van VWS begroot voor de totale publieke gezondheidszorg (vergelijk 50,4 miljard in 2019 voor de Zorgverzekeringswet). Maar toch, gaat het deze vier partijen lukken samen met ouder(s), onderwijs, (para-)medici en sportverenigingen de Nederlandse jeugd van jongs af aan méér te laten bewegen en met de juiste houding te laten staan en zitten? Advies van Loon: “Het kan beter: verander houding en gewoontes vanaf de start! Sta op en zit actief”
Nationaal Preventieakkoord
In het Nationaal Preventieakkoord staan de interventies op het gebied van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik gezonder worden. Doel van het akkoord is dat Nederlanders gezondere keuzes maken, waardoor ze minder ziek worden, minder zorg nodig hebben, maar ook het goede voorbeeld geven aan hun kinderen. Het veel en verkeerd zitten is geen onderdeel van het akkoord. Daarom heeft van Loon inmiddels hierover al een goed contact gehad met de staatssecretaris.
Is veel en verkeerd zitten oplosbaar?
Piert van Loon: citaat uit presentatie: “ja, door preventie thuis, maar ook in het onderwijs en de sport. Laat ze goed en actief zitten. Leg het uit! Laat ouders meeleren. Minder zitten door afwisselen met staan, lopen, zang en dans. Maak compenserende bewegingen/oefeningen door verantwoord gymnastiekonderwijs (met periodieke toetsing). Terugkeer periodiek Geneeskundig Onderzoek in hele groeifase op visus, houding, flexibiliteit en BMI. Secundaire preventie door gerichte oefentherapie en indien nodig bracing in de eerste en anderhalvelijnszorg”.
Eerdere blogs gerelateerd aan het onderwerp preventie
16.08.2017: Voor deze film hoeft u niet naar de bioscoop
18.09.2017: Aandacht persoonsgerichte zorg is terecht, maar niet nieuw
09.01.2018: Relatie opleidingsniveau en levensverwachting ongezond innig
29.01.2018: De nulde lijn
07.02.2018: Wie gaat uitvoering van het Nationaal Preventieakkoord betalen?
06.06.2018: De rol van de huisarts bij gecombineerde leefstijlinterventie
14.06.2018: Welke zorg hoort er in de basisverzekering?
24.06.2018: Bewegen, bewegen en bewegen…
02.09.2018: Water 0.0
11.09.2018: Wordt de illegale drugsindustrie een bedreiging voor de volksgezondheid?
10.11.2018: Alleen met interventies zijn problemen in achterstandswijken oplosbaar
20.11.2018: De noodzakelijke bijsluiter bij drugs
26.11.2018: Nationaal Preventieakkoord: na bijstelling ambities versneld invoeren