Wekelijks verschijnen er berichten dat de zorgpremie 2018 hoger gaat uitvallen. Mogelijk is de gedachte hierachter dat je slecht nieuws maar beter tijdig kunt melden, zodat het omgaan met de consequenties een wat zachtere landing krijgt. Allereerst was er DSW die alleen al een premieverhoging 2018 aankondigde (radio + reactie) op basis van tegenvallende vereveningsinkomsten van 2016. Maar ook andere verzekeraars volgden met aankondiging van een hogere premie met als motivatie dat de eigen reserves op zijn, dat zij niet verder willen interen op eigen vermogen, dat de zorgkosten oplopen etc. Allemaal verklaringen, maar hoe zit het nu precies?
Neem het jaar 2017…
· Q1 2017: ZiN rapporteert VWS over uitgaven 2016 (mei 2017): Rijksjaarverslag 2016
· 1 april 2017: publicatie van verzekeraars over hun zorginkoopbeleid · Begin september: verwachte uitgaven 2018 gepland + de rekenpremie 2018 van VWS… op basis van verwachte uitgaven, uitgavengroei convenanten, overschotten, verhouding en correctie op premie tussen inkomensafhankelijk en privaat/nominaal · 19 september 2017: Rijksbegroting 2018 (de ‘Miljoenennota’) op Prinsjesdag: met info over zorguitgaven 2018 en de verwachte en iets politiek getinte VWS-rekenpremie 2018 · Ook wordt dan formeel melding gemaakt wat de hoogte van het Eigen Risico zal worden en wat er verandert in het basispakket 2018. Waarbij veel nu ook al bekend is, o.a. via de reeds afgesloten bestuurlijke akkoorden · Begin oktober: verzekeraars hebben zelf hun uitgavenoverzicht van zorgkosten van de eerste helft van 2017 · Tussen 1 oktober en 7 november worden contracten 2018 gesloten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars · 15 oktober: de datum waarbij verzekeraars info ontvangen wat bij de eerste vaststelling door ZiN met berekening van de vereveningskenmerken horend bij 2018 de vereveningsbijdrage 2018 voor elke specifieke zorgverzekeraar zal gaan worden · Voor 12 november: (1 week eerder dan voorgaande jaren): de nominale premie 2018 die elke verzekeraar zelf bepaalt. De hoogte van deze premie is afhankelijk van de rekenpremie VWS, van in te zetten eigen betalingen, van inkomsten van de eerste vaststelling via verevening, van (resultaten van) eigen beleggingen, van het zich verhouden van de eigen buffer tot de verplichte bufferreserve (Solvency II), van eigen reserves, van verwachte eigen beheerskosten, van de gewenste inzet van een reclamebudget voor overstappen, etc. · 12 november 2017: de uiterste datum waarop de nominale premie bekend wordt gemaakt. Deze datum geldt dan als aftrap van de transferperiode om van verzekeraar te kunnen wisselen. Tevens wordt de info bekend met welke zorgaanbieders de verzekeraar voor 2018 een contract heeft gesloten. Dit is o.a. van belang bij een te maken keuze door de burger tussen een naturapolis of een restitutiepolis |
Conclusie
Wie de hoogte van de nominale premie 2018 wil weten, zal geduld moeten opbrengen. Met wel de constatering dat de voorbeschietingen reeds zijn begonnen. En de grootste verzekeraar nu pleit voor een “kostprijs”.