PERSBERICHT |
Zorgstelsel vertoont ernstige gebreken
Volgens onderzoek van Van Loef voldoet het Nederlandse zorgstelsel niet aan de doelstellingen van de WHO. De Nederlandse gezondheidszorg presteert in Europa als een middenmoter. De kosten zijn in internationaal opzicht tot 2012 zeer sterk gestegen en daarna met de hoofdlijnenakkoorden ‘bevroren’. Het heeft er de schijn van dat de kwaliteit sindsdien achteruit gaat. De hoge administratieve lastendruk wijst op een hoge ondoelmatigheid van het stelsel.
Het Platform Betrouwbare Zorgcijfers roept op tot onafhankelijk onderzoek
Een groep bezorgde professionals en burgers verenigd in het Platform Betrouwbare Zorgcijfers, vraagt zich al geruime tijd af of het gezondheidszorgbeleid op betrouwbare cijfers is gefundeerd en wordt verantwoord. Hierdoor is het onduidelijk of het huidige systeem van de gereguleerde marktwerking eigenlijk wel goed functioneert in termen van kwaliteit en kosten. Omdat de gezondheidszorg voor een belangrijk deel betaald wordt uit verplichte premieafdrachten, brengt het platform zijn verontrusting onder de aandacht en roept op tot een onafhankelijk onderzoek.
Onderzoeksartikel Medisch Contact
Volgens politici en beleidsmakers is het Nederlandse gezondheidszorg een van de beste, zo niet hét beste zorgstelsel van Europa. Maar klopt dat wel? Hoe goed is onze zorg? Socioloog Gijs van Loef vergeleek diverse indicatoren en plaatst vraagtekens bij die conclusie. Recent verscheen in Medisch Contact zijn onderzoeksartikel met de titel ‘Nederlandse zorg valt van haar voetstuk’. Het artikel is nu online beschikbaar: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nederlandse-zorg-valt-van-haar-voetstuk.htm Volledige bronnenlijst: https://gijsvanloef.nl/2018/11/22/nederlandse-zorg-valt-van-haar-voetstuk-medisch-contact/
Het Platform Betrouwbare Zorgcijfers ziet in de verkenning van Van Loef aanleiding om de gezaghebbende kennisinstituten (WRR, SER) nogmaals te vragen om een gedegen en onafhankelijk onderzoek te doen naar het Nederlands zorgstelsel. De betaalbaarheid van de zorg is al vijftig jaar een politiek thema. Nederland geeft 10,5 procent van het Bruto Nationaal Product uit aan de gezondheidszorg. Alle pijlers van het zorgstelsel zijn aandachtspunten: de kwaliteit, de toegankelijkheid, de onderliggende solidariteit en de doelmatigheid. De relevantie van al deze punten werd in de afgelopen weken pijnlijk aangetoond bij (de afwikkeling van) het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Corina Blankenstijn (zorgondernemer), Dick Bijl (arts niet-praktiserend, epidemioloog; internationaal publicist), Cock de Graaf (zorgverzekeringsdeskundige), Sophie Hankes (juriste-consultant patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg), Peter Harteloh (arts niet-praktiserend/onderzoeker, kwaliteitskundige), John Jacobs (medical data scientist), Anton Maes (huisarts/publicist), Gijs van Loef (healthcare systems consultant en woordvoerder), Marian Louppen (toezichthouder in de zorg), San Oei (orthopedisch chirurg), Roger Sorel (bestuurder geneesmiddelensector), Jan Terlouw (oud-politicus en bestuurder), Dick van der Zon (voormalig gemeenteaccountant).
contact> 06 54384195
gvanloef@ziggo.nl
Prima artikel en steeds meer verontruste burgers kijken met vrees naar de toekomst van ons Zorgstelsel. Hoe lang is dit stelsel nog houdbaar?