In onderstaande link is de 27ste versie te lezen van de huidige financiële staat van de huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Hierin staan naast de meest relevante financiële gegevens ook mijn persoonlijk commentaar: wat valt op en wat zijn de conclusies en gevolgen? Naast de kostencijfers van de Zorginstituut Nederland (ZiN) over huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg, bevat het document ook informatie over het door de minister vastgestelde budgetkader, zoals dat met Prinsjesdag werd gepubliceerd in de jaarlijkse Miljoenennota. Tevens bevat het overzicht informatie over specifieke segmentkosten van de bekostiging afkomstig van de monitor van Vektis Intelligence. Cijfers van de financiële staat zijn niet los te zien van tariefbeschikkingen van toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en van afspraken binnen een bestuurlijk landelijk geldend hoofdlijnenakkoord. De financiële staat geeft hierbij informatie over gemaakte kosten (realisatiecijfers of exploitatiecijfers) en geeft géén informatie over noodzakelijke kosten, passend bij het leveren van goede zorg. Reden waarom de uitdaging blijft te beschrijven wat (wel) de leveringskosten zijn van noodzakelijke ‘state-of-the-art’ huisartsenzorg.

Wat zijn de belangrijkste gegevens in deze financiële staat?

  1. De gemiddelde kostenstijging sinds de start van de Zorgverzekeringswet van reguliere huisartsenzorg 24/7, zonder MDZ, bedraagt bijna 4% per jaar.
  2. De gemiddelde kosten van 24/7 huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg (MDZ) liggen voor de burger met een basisverzekering rond de 195 euro per jaar.
  3. Met het Onderhandelaarsakkoord huisartsenzorg 2019 t/m 2022 wordt over een periode van vier jaar 471 miljoen euro aan het huisartsenkader toegevoegd. Daarnaast is er voor deze periode 133 miljoen euro beschikbaar voor specifieke programma’s. Als het budget volledig wordt gebruikt, dan komt het jaarlijks macrokader uit boven de 4 miljard euro.
  4. De laatste jaren blijkt er echter steeds sprake te zijn van een onderschrijding van kosten huisartsenzorg en een overschrijding van kosten ketenzorg.
  5. Naar verwachting komen de gezamenlijke kosten huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg voor 2018 uit op 3,4 miljard euro.
  6. Na vier jaar van stabilisatie wat betreft de HDS-kosten bij het leveren van ANW-zorg stijgen voor 2018 wel weer de kosten: de verwachte kosten zijn 347 miljoen euro.
  7. De kosten ketenzorg 2017 waren 566,7 miljoen euro. Hiervoor werd bij 721.442 patiënten met diabetes ketenzorg gegeven en bij bijna 700.000 Nederlanders een vorm van preventief vasculaire zorg (CVR + HVZ + VVR).
  8. In 2017 ontvangen ruim 1,7 miljoen Nederlanders ketenzorg, dat is 10% van de mensen met een basisverzekering.
  9. Het financiële risico van de praktijkhouder bestaat uit minstens vijf items.
  10. Voor de totale groep (praktijkhouders en waarnemers/ZZP-ers) is volgens het CBS het jaar 2015 het vijfde achtereenvolgende jaar waarop het inkomen van huisartsen daalt.
  11. In het Regeerakkoord 2012 staat dat uiteindelijk de voorzieningen SEH en HAP in één bekostigingssysteem worden gebracht. Eind 2018 met inmiddels een nieuw kabinet is dit zes jaar later nog steeds niet geregeld.

Link: (pdf): 14.11.2018: De financiële staat van de huisartsenzorg (versie 27)