Huisartsen krijgen vanaf 2018 een hoger inschrijftarief voor patiënten van… 85 jaar en ouder. (AM: te betalen van??). Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 5 juli besloten. Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat de zorgvraag van 85-plussers veel zwaarder is dan de zorgvraag van de gemiddelde patiënt. Op dezelfde dag verscheen het eerste Trendscenario Volksgezondheid toekomstverkenning (VTV) 2018 van het RIVM. Dit Trendscenario schetst wat er op ons af kan komen tussen nu en 2040.

Elke huisarts zal nu al in de praktijk de stijgende prevalentie en ziektelast herkennen.

Waarom pas de leeftijd van 85 jaar?

Over de prevalentie van kwetsbaarheid zegt LASA (mail, 22.12.2016): “de prevalentie van fysieke kwetsbaarheid is binnen de 65+ populatie rond de 8-10%. Deze prevalentie neemt toe naarmate de leeftijd stijgt (meer dan 20% in de 75+ populatie). Wanneer gebruik wordt gemaakt van een breed concept van kwetsbaarheid waarin naast fysieke kwetsbaarheid ook naar cognitieve en psychosociale kwetsbaarheid wordt gekeken (zoals de binnen de huisartspraktijk populaire GFI of TFI-meetinstrumenten), is de prevalentie binnen de groep 65+ al snel 30% of hoger”.

Voor daadwerkelijk betere multidisciplinaire zorg voor extramuraal wonende kwetsbare ouderen is een investering nodig. Voor meerdere disciplines, ook voor de huisarts. Voor kwetsbare ouderen vanaf de leeftijd van…. 65 jaar.